Мета: Метою курсу є вивчення теорії та практики господарювання на рівні підприємства; конкретних форм і методів господарювання, принципів формування й використання виробничого потенціалу; взаємодії всіх видів ресурсів; організації та ефективності господарсько-комерційної діяльності підприємства, деталізація усіх аспектів діяльності підприємства як суб`єкта господарювання.

 

Завдання – ознайомити студентів з:

˗            поняттями господарювання на рівні підприємства;

˗            принципами формування й використання виробничого потенціалу;

˗            методами організації та оцінки ефективності господарсько-комерційної діяльності підприємства.

 

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

 

Знати:

˗            характерні особливості функціонування підприємства,

˗            класифікацію підприємств та її значення,

˗            інтеграційні форми підприємств та організацій,

˗            характеристики ринкового середовища,

˗            сутність та принципи підприємницької діяльності,

˗            поняття методів управління підприємством,

˗            класифікацію і структуру фондів підприємства.

Вміти :

-            оцінити умови діяльності підприємства у ринковому середовищі,

-            класифікувати підприємства за певними ознаками,

-            аналізувати результати господарсько-комерційної діяльності окремих фізичних та юридичних осіб,

-            визначити форми співробітництва у сферах виробництва, товарообміну й торгівлі, фінансових відносин;

-            оцінити, класифікувати та структурувати фонди підприємства.

Володіти :

˗            основними фінансовими документами, такими як, баланс, звіт про фінансові результати і т.д;

˗            основними нормативними документи і закони України у сфері банківської діяльності, державному регулюванню ринку цінних паперів, про систему валютного регулювання і валютного контролю і т.д.;

˗            знаннями щоб знаходити шляхи використання резервів підвищення ефективності основних фондів, оборотних засобів, робочої сили;

˗            основними техніко-економічними показниками підприємства